Search Interactive Dreams

Dutch CD-i Wiki Update

>> Tuesday, October 30, 2007

The dutch Wikipedia entry for CD-i has always been very small and without any knowledge about the system and I'm glad to see some action in the CD-i entry today. Ofcourse this is all in dutch but the english part of the CD-i Wiki page was already featured pretty large. I hope this will trigger more people to add valuable information to the wikipedia page of CD-i! The dutch entry now features parts about the history of CD-i, the Nintendo license and ofcourse about the games and Internet add-ons. Below you'll find the full dutch text in case of it rapidly change by other wikipedia enthusiasts ;)

Geschiedenis

In 1985 startte de gesprekken tussen Philips, Sony en Matsushita voor het oprichten van een gezamenlijk multimedia platform wat een concurrent zou worden van de ook in deze tijd opkomende CD-ROM standaard. In 1986 werd de standaard CD-i grotendeels door Philips vastgelegd in het zogeheten "Green Book", op dezelfde wijze als hoe de audio CD standaard is vastgelegd in het "Red Book". Matsushita en later Sony waren het echter niet eens met Philips en stapten beiden uit het CD-i project. Het platform was toen reeds gelanceerd in 1991. Van de betrokkenheid van Sony en Matsushita in het CD-i project zijn nog tekenen zichtbaar als het door Sony geproduceerde Jigsaw spel en de draagbare CD-i speler van Sony genaamd "Intelligent Discman". Verhalen doen ook de rondte over prototypes van CD-i spelers van Pioneer maar tot dusver zijn hier geen bewijzen van.

CD-i spelers

Philips heeft diverse soorten CD-i spelers op de markt gebracht. Als eerste consumentenmodel is de CD-i 205 gelanceerd. Dit type is in Amerika uitgekomen onder de naam CD-i 910. Het bekendst zijn de CD-i 210 en CD-i 220. Later zijn ook draagbare modellen gekomen van Philips (CD-i 350, 360 en 370) en zijn CD-i spelers geintegreerd in televisie en stereo sets van Philips. Het laatste CD-i model van Philips is de CD-i 740. Ook andere bedrijven hebben CD-i spelers op de markt gebracht, waaronder Grundig, LG, Kyocera, Bang & Olufsen, Goldstar en Sony.

De eerste professionele CD-i bedoeld voor ontwikkelaars werd door Philips ontwikkeld in samenwerking met Kyocera. Dit was de CD-i 180/181/182, een CD-i speler bestaande uit drie componenten. In het professionele vlak is Philips later verder gegaan met de CD-i 6xx serie, welke meerdere types voortbracht bedoeld voor het professionele segment.

Edutainment

Op consumentengebied werd de CD-i vooral ingezet als tegenhanger van CD-ROM, wat betekende dat edutainment hoog in het vaandel stond. CD-i werd niet neergezet als videoconsole en bij de launch in 1991 waren slechts simpele spelletjes beschikbaar als Vier-op-een-rij (Connect Four) en Zeeslag (Battleship). Al gauw kwam hier verandering in door de toetreding van het Eindhovense SPC Vision welke arcade achtige spellen voor CD-i maakte die voorheen onmogelijk leken op CD-i: Hun spellen zoals Alien Gate (schieten) en The Apprentice (platform) zijn nu nog de bekendste en populairste spellen op CD-i.

Natuurlijk waren er ook populaire spellen op CD-i, zoals een exclusieve console versie van The 7th Guest, conversies van het populaire Dragon's Lair en ook heuse interactive films zoals het onbekende "De Zaak van Sam" waar nog bekende nederlanders als Isa Hoes in meespelen. Philips kwam ook met eigen materiaal, zoals het originele Burn:Cycle en Chaos Control, welke zelf geconverteerd werden naar de Sega Saturn en de PC CD-ROM.

Nintendo karakters op CD-i

Philips had een rijke geschiedenis in het videospellen verleden met oa de Magnavox (Odyssey) en de betrokkenheid bij de MSX standaard. Dit heeft geresulteerd in veel patenten waar Philips veel aan verdiend heeft. Tijdens gesprekken met Nintendo om een CD-ROM add-on te produceren voor de opkomende Super Nintendo, is Nintendo uiteindelijk afgehaakt maar kon het niet onderuit licentie-gelden waardoor Philips de mogelijkheid benutte om Nintendo karakters te gebruiken in CD-i spellen. Zo werd producent Animation Magic aangewezen om officiele Zelda spellen voor CD-i te maken: "Link: De Gezichten van het Kwaad" en "Zelda: De Toverstaf van Gamelon". Deze spellen zijn geheel vertaald in het Nederlands. Deze spellen waren echter ontworpen als platform avontuurspellen, iets wat de trouwe Zelda fans nog altijd niet hebben kunnen waarderen. Samen met de simpele tekenstijl maakte deze spellen niet populair. In 1995 probeerde producent Viridis het nog eens met Zelda's Adventure, wat een traditioneel Zelda perspectief kende. Dit is nu een van de hoogst gewaardeerde spellen op de tweedehandsmarkt waar gemiddeld 100 dollar voor betaald wordt.

Ook Super Mario zelf speelde de hoofrol in het CD-i spel Hotel Mario. Dit was het enige spel met Nintendo karakters geproduceerd door Philips zelf. Een van de bekendste prototype spellen op CD-i blijft Super Mario's Wacky Worlds, een officiele kloon van Super Mario World op CD-i. Dit spel is nooit officieel uitgebracht door interne problemen maar op internet is het een geliefd onderwerp.

CD-i als games console

Ondanks de aanwezigheid van Nintendo karakters in CD-i spellen heeft CD-i nooit de populariteit gekend waar Philips op hoopte. Rond 1994 zag Philips duidelijk in dat de spellen het beste verkochtte en dat er enkel verlies werd gemaakt op referentie-titels en cursus-titels op CD-i. Philips ontwikkelde de CD-i 4xx serie, goedkopere versies van de CD-i speler en zette CD-i opnieuw in de markt maar nu meer gefocust als video-console. Dit waren ook de hoogtij dagen van de "Full Motion Video" spellen, zoals Mad Dog McCree. Hiermee was CD-i nog enigzins populair en de CD-i versies werden ook gezien als de beste van alle console versies.

Internet en Video On Demand

In 1995 was Philips nog volop bezig met ontwikkelingen aan de CD-i standaard en werden vele experimenten uitgevoerd met Video On Demand (VOD) en Internet. VOD is niet verder gekomen dan deze experimenten maar Philips heeft wel gezorgd dat je met CD-i kon internetten vanuit je huiskamer met het "CD-i Internet Pakket" wat in 1996 uitgebracht werd voor 200 gulden. Hierin zat een 14K4 modem wat helaas toen al niet snel was. De traagheid de hoge prijs hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat ook dit niet succesvol bleek.

Het einde van CD-i

In 1996 besloot Philips definitief te stoppen met CD-i. Plannen voor de "CD-i 2" waren zeker aanwezig en Argonaut was zelfs aangewezen voor het ontwerpen van chip-sets voor de opvolger van CD-i. Echter, de toenmalige president Boonstra zag geen heil meer in het media gebied voor Philips en zo heeft Philips alles verkocht, inclusief de media dochter Polygram. Het Nederlandse stukje van Philips Media werd verkocht aan Softmachine, wat als laatste product "The Lost Ride" op CD-i uitbracht. Het Franse deel werd verkocht aan Infogrames samen met het hele CD-i archief. Het allerlaatse CD-i spel is dan ook van de hand van Infogrames: Solar Crusade in 1999.

CD-i is dus nooit een succes geworden, mede door de hoge prijs (CD-i kostte tijdens de launch in Nederland 1300 gulden (CD-i 220) of 1000 gulden (CD-i 210)), de slechte software support door de opkomst van o.a de Sony Playstation.

Na het opdoeken van CD-i door Philips groeide er langzaam een community welke CD-i in leven probeert te houden. Zo zijn overgebleven prototype-spellen in 2002 door het amerikaanse Oldergames alsnog uitgebracht en is CD-i 1 van de platforms waar retro-programmeur Charles Doty zijn spel "Frog Feast" voor heeft ontwikkeld in 2007 als eerste homebrew project.

CD-i in de 21e eeuw

In 2005 is ook de eerste werkende CD-i Emulator ontwikkeld. Deze emuleert enkel de hardware waardoor de originele BIOS nog wel nodig is van de CD-i speler (dit in verband met copyright). In de komende jaren zal hier nog flink aan gesleuteld worden en dus is CD-i nog lang niet afgeschreven bij het publiek.

2 reacties:

David,  December 19, 2007 at 9:18 AM  

Someone already changed something, although I don't agree, they removed 'bad software support' because they say it's your opinion. But I think it's no opinion, it's true fact! Anyway, good job!

Anonymous,  March 9, 2009 at 9:14 AM  

quite a few facts of your wikipedia story has been changed in the common known 'lies' since 2007, why? I guess because it's still known by the most people, but that doesn't make it correct history. Look for changes:

Geschiedenis
In 1985 startte de gesprekken tussen Philips, Sony en Matsushita voor het oprichten van een gezamenlijk multimediaplatform wat een concurrent zou worden van de ook in deze tijd opkomende CD-ROM-standaard. In 1986 werd de standaard CD-i grotendeels door Philips vastgelegd in het zogeheten "Green Book", op dezelfde wijze als hoe de audio-CD-standaard is vastgelegd in het "Red Book". Matsushita en later Sony waren het echter niet eens met Philips en stapten beiden uit het CD-i-project. Het platform werd gelanceerd in 1991. Van de betrokkenheid van Sony en Matsushita in het CD-i-project zijn nog tekenen zichtbaar als het door Sony gedirigeerde Jigsaw-spel en de draagbare CD-i-speler van Sony genaamd "Intelligent Discman". Verhalen doen ook de rondte over prototypes van CD-i-spelers van Pioneer maar tot dusver zijn hier geen bewijzen van.


[bewerk] CD-i-spelers
Philips heeft diverse soorten CD-i-spelers op de markt gebracht. Als eerste consumentenmodel is de CD-i 205 gelanceerd. Dit type is in Amerika uitgekomen onder de naam CD-i 910. Het bekendst zijn de CD-i 210 en CD-i 220. Later zijn ook draagbare modellen gekomen van Philips (CD-i 350, 360 en 370) en zijn CD-i-spelers geïntegreerd in televisie- en stereosets van Philips. Het laatste CD-i-model van Philips is de CD-i 740. Ook andere bedrijven hebben CD-i spelers op de markt gebracht, waaronder Grundig, LG, Kyocera, Bang & Olufsen, Goldstar en Sony.

De eerste professionele CD-i bedoeld voor ontwikkelaars werd door Philips ontwikkeld in samenwerking met Kyocera. Dit was de CD-i 180/181/182, een CD-i-speler bestaande uit drie componenten. In het professionele vlak is Philips later verder gegaan met de CD-i 6xx-serie, die meerdere types voortbracht bedoeld voor het professionele segment.


[bewerk] Edutainment
Op consumentengebied werd de CD-i vooral ingezet als tegenhanger van CD-ROM, wat betekende dat edutainment hoog in het vaandel stond. CD-i werd niet neergezet als videoconsole en bij de marktintroductie in 1991 waren slechts simpele spelletjes beschikbaar als Vier-op-een-rij (Connect Four) en Zeeslag (spel) (Battleship). Al gauw kwam hier verandering in door de toetreding van het Eindhovense SPC Vision die arcade-achtige spellen voor CD-i maakte die voorheen onmogelijk leken op CD-i: Hun spellen zoals Alien Gate (schieten) en The Apprentice (platform) zijn nu nog de bekendste en populairste spellen op CD-i.

Natuurlijk waren er ook populaire spellen op CD-i, zoals een exclusieve consoleversie van The 7th Guest, conversies van het populaire Dragon's Lair en ook heuse interactive films zoals het onbekende "De Zaak van Sam" waar nog bekende Nederlanders als Isa Hoes in meespelen. Philips kwam ook met eigen materiaal, zoals het originele Burn:Cycle en Chaos Control, die zelf geconverteerd werden naar de Sega Saturn en de PC CD-ROM.


[bewerk] Nintendokarakters op CD-i
Philips had een rijke geschiedenis in het videospellenverleden met onder andere de Magnavox (Odyssey) en de betrokkenheid bij de MSX-standaard. Dit heeft geresulteerd in veel patenten waar Philips veel aan verdiend heeft. Tijdens gesprekken met Nintendo om een CD-ROM add-on te produceren voor de opkomende Super Nintendo, is Nintendo uiteindelijk afgehaakt. Philips had echter reeds de mogelijkheid verkregen om Nintendokarakters te gebruiken in CD-i-spellen. Zo werd producent Animation Magic aangewezen om officiële Zeldaspellen voor CD-i te maken: "Link: De Gezichten van het Kwaad" en "Zelda: De Toverstaf van Gamelon". Deze spellen zijn geheel vertaald in het Nederlands en ontworpen als platformavontuurspellen. Beide spellen kende een relatief simpele tekenstijl en waren niet populair. In 1995 werd door producent Viridis een nieuw Zelda spel voor de CD-i geproduceerd onder de naam Zelda's Adventure. Dit spel kende in plaats van een platform-perspectief wel een traditioneel Zelda-perspectief. Dit is nu een van de hoogst gewaardeerde CD-i-spellen op de tweedehandsmarkt waar gemiddeld 100 dollar voor betaald wordt[bron?].

Ook Super Mario zelf speelde een hoofdrol in het CD-i-spel Hotel Mario. Dit was het enige spel met Nintendokarakters geproduceerd door Philips zelf. Een van de bekendste prototypespellen op CD-i blijft Super Mario's Wacky Worlds, een officiële kloon van Super Mario World op CD-i. Dit spel is nooit officieel uitgebracht door interne problemen maar op internet is het een geliefd onderwerp.[bron?]


[bewerk] CD-i als spelcomputer
Ondanks de aanwezigheid van Nintendo-karakters in CD-i-spellen heeft CD-i nooit de populariteit gekend waar Philips op hoopte. Rond 1994 zag Philips duidelijk in dat de spellen het beste verkochtten en dat er enkel verlies werd gemaakt op referentietitels en cursustitels op CD-i. Philips ontwikkelde de CD-i-4xx-serie, goedkopere versies van de CD-i-speler en zette CD-i opnieuw in de markt maar nu meer gefocust als spelcomputer. Dit waren ook de hoogtijdagen van de "Full Motion Video"-spellen, zoals Mad Dog McCree. Hiermee was CD-i nog enigszins populair en de CD-i-versies werden ook gezien als de beste van alle consoleversies.


[bewerk] Internet en Video on Demand
In 1995 was Philips nog volop bezig met ontwikkelingen aan de CD-i-standaard en werden vele experimenten uitgevoerd met Video on Demand (VOD) en Internet. VOD is niet verder gekomen dan deze experimenten maar Philips heeft wel gezorgd dat je met CD-i kon internetten vanuit je huiskamer met het "CD-i Internet Pakket" wat in 1996 uitgebracht werd voor 200 gulden. Hierin zat een 14K4-modem, wat helaas toen al niet snel was. De lage snelheid en de hoge prijs hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat ook dit niet succesvol bleek.


[bewerk] Het einde van CD-i
CD-i is nooit een succes geworden, mede door de hoge prijs. Ten tijde van de introductie in Nederland was het goedkoopste exemplaar speler verkrijgbaar voor 1000 gulden (CD-i 210). De prijs van het uitgebreidere model (CD-i 220) was toen 1300 gulden. Met de introductie van onder andere de Sony Playstation, kwam het einde voor de CD-i in zicht.

In 1996 besloot Philips definitief te stoppen met CD-i. Plannen voor de "CD-i 2" waren zeker aanwezig en Argonaut was zelfs aangewezen voor het ontwerpen van chip-sets voor de opvolger van CD-i. Echter, de toenmalige president Boonstra zag geen heil meer in het mediagebied voor Philips en zo heeft Philips alles verkocht, inclusief de mediadochter Polygram. Het Nederlandse stukje van Philips Media werd verkocht aan Softmachine, wat als laatste product "The Lost Ride" op CD-i uitbracht. Het Franse deel werd verkocht aan Infogrames samen met het hele CD-i-archief. Het allerlaatse CD-i-spel is dan ook van de hand van Infogrames: Solar Crusade in 1999.

Na het opdoeken van CD-i door Philips groeide er langzaam een community die CD-i in leven probeert te houden. Zo zijn overgebleven prototype-spellen in 2002 door het Amerikaanse Oldergames alsnog uitgebracht en is CD-i één van de platforms waar retro-programmeur Charles Doty zijn spel "Frog Feast" voor heeft ontwikkeld in 2007 als eerste homebrew-project.


[bewerk] CD-i-emulator
In 2005 is ook de eerste werkende CD-i-emulator ontwikkeld. Deze emuleert enkel de hardware waardoor de originele BIOS nog wel nodig is van de CD-i speler (dit in verband met copyright). Na de eerste openbare versie is hier echter niet meer aan gewerkt.

Post a Comment

Games 0-F

3rd Degree - PF Magic
7th Guest, The - Philips Freeland Studios
Accelerator - SPC/Vision
Adventure of the Space Ship Beagle, The - Denshi Media Services
Affaire Morlov, L' - Titus
Alfapet - Adatek
Alice in Wonderland - Spinnaker
Alien Gate - SPC Vision
Alien Odyssee - Argonaut
Aliens Interactive CD-i - Dark Vision Interactive
Ange et le Demon, L' - Smart Move
Apprentice, The - SPC Vision
Apprentice 2, The - Marvin's Revenge - SPC Vision
Arcade Classics - Philips ADS / Namco
Asterix - Caesar’s Challenge - Infogrames
Atlantis - The Last Resort - PRL Redhill (Philips ADS)
Axis and Allies - CapDisc
Backgammon - CapDisc
Battle Chess - Accent Media (for Interplay)
Battleship - CapDisc
Big Bang Show - Infogrames
BMP Puzzle - Circle (for ZYX)
Brain Dead 13 - Readysoft
Burn:Cycle - Trip Media
Caesar's World of Boxing - Philips POV
Caesar's World of Gambling - CD-I Systems
Cartoon Academy - Bits Corporation
CD-i mit der Maus - SPC Vision
CD Shoot - Eaglevision Interactive Productions
Change Angels Kick-off - HMO
Chaos Control - Infogrames
Christmas Country - Creative Media
Christmas Country - The Lost Levels - Creative Media
Christmas Crisis - DIMA
Clue - 3T Productions
Clue 2 - The mysteries continue - 3T Productions
Connect Four - CapDisc
Creature Shock - Argonaut (for Virgin)
Crime Patrol - CapDisc
Crow, The - Philips POV
Cyber Soldier Sharaku - Japan Interactive media
Dame was Loaded, The - Beam Software
Dark Castle - Philips POV
Dead End - Cryo
Defender of the Crown - Philips POV
Deja Vu - Icom Simulations
Deja Vu 2: Lost in Las Vegas - Icom Simulations
Demolition Man - Virgin Interactive Entertainment
Demon Driver - Haiku Studios
Discworld - Teeny Weeny Games
Dimo's Quest - SPC Vision
Domino - Wigant Interactive Media
Down in the Dumps - Haiku Studios
Dragon's Lair - Superclub / INTL CDI
Dragon's Lair 2- Time Warp - Superclub / INTL CDI
Drug wars - Crime Patrol II - CapDisc
Dungeons & Dragons - PF Magic
Earth Command - Visionary Media
Effacer - CapDisc
Escape from Cybercity - Fathom Pictures
Evidence - Microids
Falco & Donjon & The Sword of Inoxybur - BMi / Zephyr Studio
Family Games I - DIMA
Family Games II - Junk Food Jive - DIMA
Felix the Cat - Philips Sidewalk Studio
Flashback - Delphine/Tiertex (for US Gold)
Flinstones Wacky Inventions - Philips Funhouse
Fort Boyard: The Challenge - Microids
Frog Feast - Rastersoft

CD-i Games Index G-M

Go - CapDisc
Golden Oldies - SPC Vision
Golden Oldies II - SPC Vision
Golgo 13 - Japan Interactive Media
Great day at the races, A - CD-I Racing, Dove Films, Total Vision
Guignols de l'Info, Les - Canal+ Multimedia / INTL CDI
Heart of Darkness - Amazing Studio (for Virgin)
Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The - Philips Kaleidoscope
Holland Casino CD-i - HMO
Hotel Mario - Philips Fantasy Factory
Inca - Coktel Vision
Inca 2 - Coktel Vision
International Tennis Open - Infogrames
Jack Sprite vs. The Crimson Ghost - PF Magic
Jeopardy - Accent Media
Jigsaw - Novalogic
Joe Guard - DIMA
John Dark: Psychic Eye - CapDisc
Joker's Wild!, The - Accent Media
Joker's Wild Jr., The - Accent Media
Kether - Infogrames
Kingdom - The far reaches - CapDisc
Kingdom 2 - Shadoan - CapDisc
Labyrinth of Crete - Philips Funhouse
Laser Lords - Spinnaker
Last Bounty Hunter, The - CapDisc
Legend of the Fort - Microids
Lemmings - DMA Design / Psygnosis
Lettergreep - Wigant Interactive Media
Lingo - SPC Vision
Link - The faces of evil - Animation Magic
Lion King, The - Virgin Interactive Entertainment
Litil Divil - Gremlin Graphics
Litil Divil 2: Limbo Years - Gremlin Graphics
Lords of the rising sun - Philips POV
Lost Eden - Cryo (for Virgin)
Lost Ride, The - Formula (Lost Boys)
Lucky Luke - The video game - SPC Vision
Mad Dog McCree - CapDisc
Mad Dog McCree II: The lost gold - CapDisc
Magic Eraser - Circle (for ZYX)
Mah-Jong - Japan Interactive Media
Making the Grade - 3T Productions
Man Before Man - Cryo
Marco Polo - Infogrames
Mario Takes America - CIGAM
Master Labyrinth - AVM AG/HQ
Mega Maze - CapDisc
Memory Works, The - Compact Disc Incorporated
Merlin's Apprentice - Philips Funhouse
Microcosm - Philips Freeland Studios
Micro Machines - Codemasters
Monty Python's Invasion from the Planet Skyron - Daedalus CD-i Productions
Mutant Rampage - Body Slam - Animation Magic
Myst - Sunsoft (for Cyan)
Mystic Midway - Rest in pieces - Philips POV
Mystic Midway 2 - Phantom Express - Philips POV

Compact Disc Interactive

Compact Disc Interactive

Games N-Z

Name that tune - Philips Fantasy Factory
New Day - Bits Corporation
NFL Hall of Fame Football - Philips POV
Othello - HMO
Pac Panic - Philips ADS / Namco
Palm Springs Open - ABC Sports / Fathom Pictures
Pool - SPC Vision
Pinball - CapDisc
Plunderball - ISG Productions
Power Hitter - ABC Sports / Fathom Pictures
Power Match - Two's Company
Pursue - BEPL
Pyramid Adventures - Compact Disc Incorporated
RAMRaid - PRL Redhill
Return To Cybercity - Fathom Pictures
Riddle of the Maze, The - Fathom Pictures
Riqa - Bits Corporation
Rise of the Robots - Mirage Technologies
Sargon Chess - Spinnaker
Scotland Yard Interactive - AVM AG/HQ
Secret Mission - Microids
Secret Name of Ra, The
Shaolin's Road - Infogrames
Skate Dude - Viridis
Smurfen, De - De Telesmurf - Infogrames
Solar Crusade - Infogrames
Solitaire - BEPL
Space Ace - Superclub / INTL CDI
Space Ranger - Studio Interactive
Special Operations Squadron - SPC Vision
Sport Freaks - SPC Vision
Star Trek - Philips POV
Star Wars: Rebel Assault - LucasArts
Steel Machine - SPC Vision
Striker Pro - Rage
Strip Poker Live - Greenpig Production
Strip Poker Pro - Interactive Pictures
Super Fighter - The Super Fighter Team / C&E
Super Mario's Wacky Worlds - NovaLogic
Surf City - Philips Sidewalk Studios
Tangram - Eaglevision Interactive Productions
Taco's Toyroom Troopers - Creative Media
Tankdoodle - Creative Media
Tetris - Philips POV
Tetsuo Gaiden - Creative Media
Text Tiles
Thieves' World - Electronic Arts
Tic-tac-toe - BEPL
Tox Runner - ISG Productions
Treasures of Oz - Philips Kaleidoscope
Ultra CD-i Soccer - Krisalis
Uncover featuring Tatjana - SPC Vision
Uninvited - Icom Simulations
Video Speedway - ISG Productions
Vinnie the Pinguin - Pandemonium Labs
Voyeur - Philips POV
Voyeur 2 - Philips POV
Whack-a-Bubble - Creative Media
What's it worth - Marshall Cavendish Multimedia / Spice
Who shot Johnny Rock? - CapDisc
Wordplay - BEPL
World Cup Golf - US Gold
Zaak Sam, De - Toneelschool NL
Zelda - The wand of Gamelon - Animation Magic
Zelda's Adventure - Viridis
Zenith - Radarsoft
Zombie Dinos From The Planet Zeltoid - Philips POV

  © Interactive Dreams Version 5 by The Black Moon Project 2013

Back to TOP